28 december 2013

Varför det är roligare att måla med akryl

Två övermålade gamla målningar
När jag gick en konstutbildning för många år sedan målade jag bara med oljefärger. Akryl var inget alternativ då. När jag sedan återupptog mitt måleri hade jag småbarn i huset, och  de gick inte så bra ihop med lukten av lösningsmedel och långsamtorkande färglager. Jag bytte till akryl tillfälligt. Trodde jag då. Idag är jag mer än nöjd med mina akrylfärger och har svårt att se att jag skulle gå tillbaka till oljan. Men man ska aldrig säga aldrig.

Några av akrylens fördelar:
- Det går att måla hur många lager som helst. Och man behöver inte oroa sig för att de ska spricka, eller att man ska dö innan de hinner torka. Igår hittade jag två gamla målningar som jag inte ville spara och målade över motiven med det som var kvar på paletten. Nu är de redo för nya motiv.

- Det luktar inte och penslarna kan tvättas i vatten. Visserligen tycker jag att oljefärg och terpentin luktar gott, men det är inte så hälsosamt.

- Det går att korta av torktiden ännu mer med en hårtork. Bra när man är lite extra ivrig.

- Det går att leka med färgen genom att spreja med vatten direkt på duken. Färgerna flyter ihop och de blir fina rinningar. Oavsett hur många lager färg det är under. Med olja så ska man måla fett på magert, vilket betyder att det inte går att späda färgen med mycket terpentin och låta den rinna om man tidigare målat med ren outspädd färg. (Det var länge sedan jag målade med olja så det där kanske har utvecklats..?)

- Allra bäst tycker jag ändå att det är att man hålla på med en målning tills den är färdig, utan att behöva vänta på att det senaste lagret ska torka. Jag har provat att måla flera tavlor samtidigt, men det fungerar inte bra för mig. Jag tröttnar lätt då och tappar lusten att måla färdigt någon överhuvudtaget.Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...