4 september 2013

Kan man beställa en tavla?

Beställd tavla, 2012, akryl på duk, 50x50 cm
Ibland får jag en förfrågan om jag tar emot beställningar på målningar. Det kan handla om ett särskilt föremål, eller en särskild person som ska avbildas. Eller så kanske de har fastnat för någon av mina målningar, som tyvärr råkar vara såld. Då kan de undra om det går att beställa en likadan. Eller i en annan färg.

Jag har inget bra svar på den frågan. Det beror på...

Att beställa en liknande tavla som någon jag har gjort tidigare, går oftast bra. Jag garanterar dock inte att de blir exakt likadana. Tvärtom vill jag gärna att det är något som skiljer dem åt.

Att beställa en tavla i en annan färgställning, går kanske bra. Det beror på om jag tycker att det passar, och känns rätt. Risken finns att färgen blir förändrad under målandets gång.

Att beställa en avbildning av ett föremål går bra ibland. Om jag får fria händer att göra bilden som jag vill. Och om jag känner mig lockad av föremålet. Målningen här ovanför är till exempel en avbildning av ett hus där jag själv bestämde vinkel och färgnyanser. Det gav mersmak och jag är riktigt sugen på att måla vårt hus någon gång.

Att beställa ett porträtt går nog inte alls. Än. Jag har ännu inte fått någon förfrågan som har känts lockande. Ett porträtt som liknar mina övriga målningar skulle jag egentligen kunna tänka mig, men inga klassiska studioporträtt. Och jag garanterar ingen likhet.

Som ni märker har jag en hel del krav. Därför brukar jag aldrig ha något köptvång på beställningar. Jag gör målningar som jag tycker om, och som jag kan stå för, sedan är det upp till köparen om hen vill ha den. Det har de gjort hittills.

Och en sak till. Jag blir aldrig irriterad över en förfrågan. Snarare glad, och intresserad, även om det slutar med att jag säger nej. Man kan ju alltid fråga.

Inga kommentarer:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...