2 februari 2013

Olika tolkningar

Utan titel än så länge, 2013, akryl och collage på duk, 90x100 cm, Elin Folkesson 
Nu har det gått en dag och jag är faktiskt fortfarande nöjd med den här målningen. Jag går förbi och smygkikar på den ibland och gillar det jag ser. Fotot här ovanför gör den inte riktigt rättvisa, jag hade inte tid att vänta på bättre ljus. Ränderna tvärsöver är inte så synliga och färgerna är lite skeva. Jag har fortfarande inte kommit på någon titel, men har en tanke med vad det är jag vill säga med den. Titeln måste passa in, men inte vara för övertydlig. Det kräver lite eftertanke.

Igår publicerade jag den här bilden på facebookgruppen A piece a week som jag deltar i (den går ut på att göra ett färdigt verk varje vecka), och jag har fått flera kommentarer med olika tolkningar av vad bilden egentligen betyder. Någon trodde att det handlade om månggifte, att de äldre fruarna var missnöjda med den nya unga bruden. En annan trodde att det handlade om olika generationer, att den yngsta kvinnan i gult hade möjligheter som den äldre generationen inte fick. Alla tyckte dock att det såg ut som om de övriga kvinnorna inte var så positivt inställda till henne.

Sådana här diskussioner gör mig lycklig. Det är precis det jag vill med mina målningar. Jag vill att de ska berätta en historia, men inte nödvändigtvis samma historia för alla betraktare. Alla får göra sin egen tolkning.
* * *
I published my latest  painting in a facebook group, "A piece a week", where I participate and I got several comments about what the painting means. Some thought it was about plural marriage, that the girl in yellow was the new bride and the rest of the wifes was not very happy with her. Another one thought it was about the new generation being able to do things that the older women couldn´t do. I just love that kind of discussion. That is exactly what I want with my paintings. I want them to tell a story, but not necessarily the same story to everybody. 

7 kommentarer:

aariho sa...

Dette bildet liker jeg godt! Skal bli spennende å se hva du kaller det. Nå skal jeg sette meg å male sammen med to venninner.

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Jättebra bild. Intressant!

Elin sa...

Tack båda :)

Sara sa...

Härlig bild! Jag tänker att det handlar om att man som person är många olika personer i olika sammanhang... Den glada, vemodiga, mamman, yrkeskvinnan osv :). Min tolkning.

Elin sa...

Bra tolkning! Det bästa med att höra alla andras tolkningar är att jag hela tiden ser mer och mer i mina egna målningar, och inte bara det jag tänkte från början. Det är så kul!

Anette sa...

Jag tänker att det är kvinnorna i generationerna bakåt som stöttar när det är tufft...Älskar dina tavlor för resten! Har inte kommenterat tidigare men något fick mig att kommentera just denna, just nu...jag som mest surfar runt och hälsar på utan att lämna något avtryckkk

Elin sa...

Anette: Vad glad jag blir att du tog dig tid att skriva en kommentar här! Jag tycker om din tolkning av bilden.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...