7 juni 2012

Så här bygger jag ramar I

Jag ramar alltid in mina målningar själv. Delvis för att det är billigare men också för att jag tycker det är snyggt. Det är dock ett tidskrävande arbete, om än ganska trevligt. Här nedanför visar jag alla moment för att bygga själva ramen. 


En uppspänd akrylmålning och några vitmålade trälister. Mina är fyra centimeter breda och en och en halv centimeter tjocka. De flesta använder tunnare lister, men jag gillar de bredare.


Först mäter jag ovankant eller nederkant på målningen och gör ett märke på listen där jag ska såga.


Sedan kapar jag listen i min gersåg.


Och så spikar jag fast den med någon form av småspik. Just nu har jag sådana här. Det är inte så noga. Jag tycker det är snyggast att inte låta listen skjuta ut på framsidan av målningen utan sätta den kant i kant så att det blir en slät yta.


På en liten målning som den här (40x40 cm) räcker det med två spikar på varje sida. Man får vara noga så att man slår i spiken mitt på spännramen. Det är inte kul med spikar som tittar ut på baksidan, och sticker den ut på framsidan kan duken gå sönder.

Gör samma sak en gång till men i nederkant.


Mät sedan ut sidolisterna, såga till dem och spika fast. Det ska se ut som på bilden här ovanför. De längre listerna sitter på sidan för att då syns skarvarna minst (det är inte så många som står och kikar på över- eller underkanten).

Sedan är det bara att spackla, måla och fixa upphängning, men det visar jag i morgon...

* * *
This is how I put frames on my acrylic paintings. It takes a little time, but I think it looks good and it is a lot cheaper than having someone else do it.

8 kommentarer:

Maria sa...

Jag brukar också rama själv. Har dock bara en geringssåg som är manuell. ALltså såga såga gnissel gnissel innan man är klar... =)

Elin sa...

En sådan hade vi också förut, men jag är väldigt glad att vi köpte den här. Det går så mycket snabbare!

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Vilket roligt inlägg, väntar med spänning på nästa:)

PetraMaria sa...

Än så länge har jag kört utan ramar. Men det är väl snart dags att ta fram verktygslådan.

Elin sa...

Del två är ute nu Helena ;)

Petra: Jag tycker att det ibland kan vara fint utan ram också, men jag blir alltid lika förvånad över hur mycket ramen gör för mina målningar, och särskilt när alla har likadana. De blir "färdiga" på något sätt. Svårt att beskriva.

Anonym sa...

Tror det skulle bli snyggare om du girade ramen i 90grader. Min åsikt allafall

Elin sa...

Anonym: Ja, det kan man tycka - men det tar mycket längre tid och är mycket svårare att få till rätt. Att såga raka bitar blir tillräckligt snyggt. Det är min åsikt i alla fall.

Anonym sa...

Glad jag hittade det gamla inlägg. En fråga om bloggen fortfarande är i liv, går det att limma på listerna istället så man slipper fula spikhuvuden? Antar att du spacklar över dem.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...