11 maj 2012

Att fotografera konst

"Det du inte ser", akrylmålning på duk, 81x81 cm

Tidigare har jag gjort misstaget att sälja målningar utan att ha ett ordentligt foto av dem. Det gör jag inte om, särskilt inte nu när jag vill kunna göra konsttryck av dem, men det är svårt att få till fotografierna alldeles rätt. Jag har en bra kamera, men brister i kunskap och övrig utrustning. Vad gör man då? Jo, man provar sig fram, och det är något som jag är expert på. 

Efter att ha läst på och gjort otaliga försök och misslyckanden har jag kommit fram till att det bästa sättet att fotografera mina akrylmålningar är att göra det utomhus. Det ska vara ganska klart väder, men inte direkt solljus. Jag har satt en liten spik på väggen bredvid ytterdörren där jag kan hänga upp tavlorna. Eftersom jag inte äger något stativ (hur dum får man bli?) så använder jag en trädgårdsstol som stöd, vilket innebär att jag får en väldigt lustig ställning när jag ska ta bilden. Det gäller att se till att kusten är klar och att det inte kommer någon som ser vad jag håller på med. Tur att man bor på landet! För att få riktigt skarpa bilder har jag läst att man, förutom att använda stativ, även bör använda en fjärrutlösare (heter det så?) för att inte skaka kameran när man trycker av. Så långt har jag inte kommit än. Kanske bör köpa ett stativ först.

Det enda jag behöver göra sedan är beskära bilderna i Photoshop. Ska jag visa bilderna på nätet så förminskar jag dem och ändrar färgerna något, för åtminstone på min dator ser färgerna rätt dassiga ut på skärmen. Jag vet att det varierar mellan olika skärmar, men de vi har här hemma är ganska lika och jag antar att de inte är unika på något sätt. Att korrigera färgerna tycker jag dock är svårt. Ibland blir det bra och ibland mindre bra. Det behöver jag träna på.

En annan sak jag skulle vilja bli bättre på, och hitta lösningar för, är att fotografera miljöbilder. Det är svårt att få ett grepp om hur stor en målning är om man bara läser måtten. Genom att visa miljöbilder är det lättare att se hur en tavla passar in i ett hem. Samma sak gäller konsttrycken. Som det är nu springer jag omkring och försöker hitta det bästa ljuset och bakgrunden, men det blir aldrig riktigt bra. Det är ett problem jag måste hitta en lösning på... bara jag får tid. 

6 kommentarer:

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Jag håller med, det är jättesvårt att få till bra foton. Jag har kämpat nu med mina kvadratiska brevtavlor. Svårt att få till det rakt. Linsen förvränger perspektivet på nåt sätt...

Elin sa...

Ja, det är mycket att tänka på... men det finns oändliga textmassor att läsa på nätet. Lätt att fastna upptäckte jag just. Nu måste jag slita mig och börja måla så jag har något att fotografera :)

PetraMaria sa...

Ja det där är ett gissel. Håller precis på själv och försöker dokumentera mina målningar. Har, även jag, kommit fram till att det blir bäst i dags ljus ( slipper man blixtrar som slår ).

Lite fix och trix.

Elin sa...

Det tar tid och är lite drygt - men guld värt att ha kvar :)

Maria sa...

Jag har köpt ett ganska billigt stativ som fungerar utmärkt. Tror att det kostade max 300

Elin sa...

Jag vet... det är det där med att komma iväg och ta sig för som är problemet när man bor mitt på landet. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...