12 mars 2012

Är olja bättre än akryl?

Mina målarsaker
Igår hörde jag något så vansinnigt dumt. Två konstnärskollegors planerade utställning blev inställd i sista sekunden för att ägarinnan till utställningslokalen inte tyckte att hon kunde garantera kvaliteten på målningarna. De var nämligen målade med akrylfärg på duk!? Och? Enligt den ena konstnären hade hon hänvisat till någon konstnärsprofessor som hävdat att akrylfärg på duk spricker och ramlar av efter femtio år. Vilket påhitt! Visst är det så att man har använt akrylfärger under mycket kortare tid än till exempel olja och akvarell, och därför inte kan veta exakt hur färgen kommer att förändras efter en längre tid, men det man vet är ju att det inte går att garantera kvaliteten på oljemålningar som är gjorda med fel teknik, eller akvareller som är målade på eller inramade med dåligt papper. Hur kontrollerar hon det? Och skulle hon verkligen ha tackat nej om den här konstnären skulle vilja ställa ut i hennes lilla lokal?

Det här säger väl mer om ägarinnan till utställningslokalen än om kvaliteten på konstnärernas målningar, men tyvärr så är det inte första gången jag hör den här åsikten (även om jag aldrig har hört att någon ställt in en utställning tidigare). Flera gånger har jag hört människor som är helt okunniga om måleri påpeka att oljemålningar är mer hållbara än akryl, och att det därför är mycket finare att äga en oljemålning. Det får man såklart tycka vad man vill om, men det är inte en självklar sanning. Jag har både akryl- och oljemålningar sparade från när jag gick i konstskola för sjutton år sedan och trots ganska omild behandling så har akrylen inte förändrats ett dugg, medan oljan har spruckit och flagnat på vissa ställen, trots att jag åtminstone försökte lägga på färgen rätt.

Ja, ja. Det återstår att se vilka målningar som lever kvar om hundra år... men då är åtminstone inte jag här och kan kontrollera det. Kanske lika bra det. 


7 kommentarer:

Åsa sa...

Men herregud, det var det konstigaste jag har hört! Ställde hon in utställningen bara för det?? Snacka om att bli begränsad som gallerist! Då kan hon inte ha annat än oljemålningar i sitt galleri då. Textil? Nä, det blir malätet efter 50 år! Metall? Nä, det rostar upp efter 50 år! Gips? Nä, det frasar sönder av föroreningar efter 50 år!
Usch, vad upprörd jag blir.
Tycker verkligen synd om dina kollegor. Hoppas att de hittar ett annat galleri!

Lena sa...

Göta Petter! Man kan bara bli trött...

Anonym sa...

Låter väldigt konstigt, att först boka in och sen lämna återbud av den anledningen. Dina vänner ska vara glada att de slipper den galleristen.

Elin sa...

Förstår att du blir upprörd! Det blir jag också! Och visst lever jag också indirekt med de förutfattade meningarna. Men vad tusan! Det är väl inte i beständighet man tänker när man skapar?! Man använder väl det material och den teknik som passar en bäst. Jag har ju börjat måla lite i olja och även målat lite i akryl. Men för mig blev det olja för jag hittade ett lugn i det som blev en så härlig motsats till den precision jag måste ha när jag tecknar. Men visst, jag får inte ett enda teckningsorginal sålt med den prislapp som de flesta bloggare tar på sina teckningar. För jämför man det med en tavla i samma pris så är det nog i beständighet och i finkultur eller ej som det bedöms. (Och eventuellt eventuellt har kanske inte alla samma fantastiska smak som jag själv ;)). I vilket fall som så är det väl inte teknik man tänker på som första tanke när man ser en målning som berör....

(Jag kan fortsätta i en evighet med denna upprörda monolog men slutar nu...)

Irenes tavlor sa...

det var det konstigaste jag hört på länge, vilken ursäkt, jag tror det är tvärt om, har sett många spruckna oljor, men jag är ingen expert, jag målar med det som jag tycker är kul och det ska ingen annan bestämma, gallerist eller ej, kram Irene

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Snobberi på högsta nivå, och en stor portion idioti! Höll med någon tidigare kommentator här; de ska nog vara vara glada att de blev av med henne.

Må så gott

Elin sa...

Visst blir man irriterad och smått förundrad över sådant underligt beteende. Hoppas ingen annan råkar ut för samma sak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...