3 januari 2011

Mål för 2011

Inramat vykort från Kal Barteski

Vissa tycker att nyårslöften är orealistiska drömmar som man kommer att bryta vid första bästa motgång. Det behövs inget nyår för att förändra sitt liv, det kan man göra när som helst. Till viss del håller jag med, men samtidigt är ett nytt års första dag så oerhört lockande. En möjlighet att tänka om, göra bättre, förändra. Allt känns möjligt. Visserligen kan jag känna så vid andra tillfällen också, i början av en ny vecka, en ny månad eller kanske en ny termin, men början av ett nytt år är ändå speciellt. Vid ett årsskifte kan man se tillbaka på året som gått, fundera över vad som varit bra och vad som varit mindre bra, och sedan sätta nya mål för det kommande året. Nyårslöften är då kanske fel ord att använda. Kanske borde det heta nyårsmål istället?

Mitt största mål för 2011 är att ta konsten på större allvar. Förra året, åtminstone den andra halvan, känns så här i efterhand som en paus, ett stillestånd i utvecklingen. Nu är det dags att sätta fart igen. Jag kommer fortfarande att ha svårt att få tiden att räcka till, med lärarjobb, hem och familj, men de senaste två dagarna har jag funderat ut några enkla strategier för att försöka få en hälsosam balans på tillvaron, så att stressen inte äter upp måleritiden.

1. VARA NOGA MED ARBETSTIDEN. Jag har redan förvarnat min rektor om att jag under våren kommer att vara noga med att hålla mina arbetstider. Under hösten sprack mitt schema rejält, jag tappade räkningen på alla extra timmar på skolan, och det vill jag inte ska hända igen. Samma sak gäller min målartid på torsdagar. Jag slarvade under hösten och drack kaffe lite för länge, satt vid datorn en extra stund, städade undan i köket... Mellan åtta och tre på torsdagar ska jag vara i målarrummet och måla. Inget annat! Övrigt arbete som är kopplat till konsten som t ex att blogga, beställa material och spika ramar kan jag göra på kvällarna.

2. TA HAND OM MIG SJÄLV BÄTTRE. För att hantera stressen på jobbet måste jag träna och måla. Så är det. Problemet är bara att just träning och måleriet är det första som ryker när jag har mycket att göra. En ond cirkel alltså, som det är dags att bryta. Måleriet skrev jag om i punkt ett, när det gäller träningen handlar det om att hitta en rutin som fungerar. Jag behöver jag inte slå några rekord, bara hålla igång regelbundet med jogging, promenader eller crosstrainer minst tre gånger gånger trettio minuter varje vecka. Det räcker. Gärna utomhus.

3. GE MIG TID ATT STÄLLA OM. Den största delen av min arbetsvecka går åt till lärarjobbet. Det är ett krävande men roligt yrke som inte går att göra halvhjärtat. Åtminstone inte för mig. När torsdagsmorgonen  kommer och det är dags för mig att ställa om till måleri är jag fortfarande uppslukad av skolan. Det är en av anledningarna till att jag kan vara lite seg i starten och hellre sitter lite extra med kaffekoppen. För att underlätta omställningen tänker jag försöka  förbereda mig själv redan på onsdagskvällen genom att spendera ett par timmar i målarrummet. Kanske kan jag klara av den där ställtiden då så jag kommer igång snabbare på målardagens morgon. Det kan vara värt att pröva.

2 kommentarer:

HELENA TROVAJ (fd Öhman) sa...

Vilka bra och sunda tankar!

Elin sa...

Mmmm, det känns lätt än så länge eftersom jag har jullov. Det kommer att bli svårare att hålla mig till målen när jag börjar jobba, men jag ska verkligen försöka. Jag måste!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...