15 mars 2009

Experiment med collage

"Minicollage I", 2009, collage och akryl på duk, 15x15 cm
Greta och jag hade lite egen tid i målarrummet idag medan storasyster och pappa åkte skidor och lillasyster sov. Greta målade med vattenfärg och jag passade på att prova en ny produkt som jag skickade efter från Artistica för en tid sedan: Liquitex gel medium. Enligt baksidestexten kan den göra en hel del saker. Den går att blanda med akrylfärg för att få den mer transparent och den fördjupar färgen och ökar glansen på målningen, men det var inte det jag var intresserad av den här gången. Gel medium kan även användas som lim när man jobbar med collageteknik och det var det jag ville försöka idag. Tidigare har jag bara arbetat med collage i enklare skisser, förarbeten till större målningar, och inte på duk som här.
Resultatet av experimentet blev ganska bra tycker jag. Färgerna och kompositionen tilltalar mig men jag kan inte hjälpa att jag tycker att det känns lite som fusk. Jag har inte målat fåtöljen själv, även om jag har målat den. Det här är en tanke som jag har funderat en hel del på när jag har letat läsvärda bloggar om konst. Det finns en oändlig mängd bloggare som jobbar med mixed media. Vissa bättre och många sämre. Tekniken är tacksam för ovana målare eftersom det är lätt att få till snygga bilder, men det blir lite trist när allt ser likadant ut. Det är lätt att fastna i en gemensam bildvärld som tyvärr blir lite tröttande efter ett tag. Jag har sett alldeles för mycket vintagefoton, änglavingar, prinsesskronor, fåglar och randiga strumpbyxor.
Det går dock att använda collage på ett annat sätt. Jag vet åtminstone två lokala konstnärer, Lars Westerman och Carina Bodström, som har använt sig av fastlimmade bilder i sina verk. Det lockar mig lite. Jag måste bara komma på hur jag ska göra för att hitta min egen stil och inte kopiera någon annans. Roligt var det i alla fall.

1 kommentar:

Sara sa...

Det låter spännande... Lägger till i listan på grejer jag vill testa :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...